- MISTER. Hvilket produkt blir det neste som apotekene tar over? spør Toril Fonn Kaspersen.

... Gavepakke til apotekene

Helsekostbutikkene gjorde produkter som johannesurt og australsk tea-tree olje populære. I dag må de se at apotekene selger disse produktene, som bransjen har brukt millioner på å markedsføre, mens de selv ikke får selge varene.

Kilde: Byavisa 
Tekst og foto: Richard Bakken

– Begge produktene selges uten resept på apotekene, men johannesurt ble forbudt å selge i helsekostbutikker 1. april og australsk teatree olje ved årsskiftet. Toril Fonn Kaspersen på Solsikken Helsekost bare venter at nye produkter skal forsvinne i butikken og dukke opp på apotekene.
- Frykter du at dere mister flere produkter?
- Ja, det mener jeg er en berettiget frykt for, uten at jeg vet hvilke produkter som vil bli de neste. Vi har ikke noe mot at apotekene også selger produktene. Det er ikke for å skvise ut dem vi reagerer, selv om vi har gjort arbeidet mot kundene, men vi må da få lov til selge produktene vi over lang tid har innarbeidet.
Paradokset for Kaspersen er at når produktene de selger får dokumentert at de virker, så mister de retten til å selge produktet.
- Vi vil jo drive vår butikk seriøst, og da blir dette en håpløs situasjon. Alle burde være tjent med at produkter blir utprøvd og at man får dokumentert hvordan de virker. For oss viser det seg at det ikke er noen fordel. Jo bedre dokumentasjon, desto større sjanse er det for at vi ikke får selge produktet. Kaspersen mener at det ikke er noen kvalifisert grunn for at de ikke skal selge produktene så lenge alle kan plukke dem rett fra hylla på et apotek.
- Dette er varer som ikke er reseptbelagte. Det er heller ikke laget noe nytt pakningsvedlegg. Det er bare salgsstedet som er endret. Det merkelige er at vi i helsekostbutikkene har lang erfaring og kompetanse i å veilede kundene i bruken av produktene, mens dette blir helt nye produkter i apotekene.
- Gjelder det mange
produkter?
- Det blir et betydelig antall produkter til sammen. Vi solgte serier med produkter basert på stoffer som finnes i johannesurt og tea-tree olje. Og dette var produkter som betydde mye for oss.
- Stor betydning for omsetningen?
- Ja det har det. Samtidig som vi vet at dette er midler som virker og som har god dokumentasjon på det. Vi har gjort jobben med å markedsført produktene og innarbeidet dem i markedet. Så tar apotekene over varene og salget. Det er veldig ubehagelig, når vi gjøre en god jobb ovenfor kunder og staten, sier en frustrert Toril Fonn Kaspersen.

Strengere praksis

Det er rimelig å stille spørsmål om hvem Legemiddelkontrollen løper ærend for. 
Dette sier Tom J. Myhre generalsekretær i Bransjerådet for Naturmidler. Myrhe stiller seg uforstående til at det strammes inn i tolkningen av legemiddelloven, mens det er satt i gang et politisk arbeid for å nettopp se hvordan den loven fungerer i forhold til naturpreparater.
- Det har utvilsomt vært en tilstramning ved at Legemiddelkontrollen er raskere til å klassifisere naturlegemiddel som legemiddel de siste to årene. Tror nesten at de har bestemt seg for å være jævlig imot oss i bransjen. Vi skal huske at dette er preparater som selges utenfor apotek i våre naboland, sier Myhre som mener at grensen mellom varer som kan selges i helsekostbutikker eller ikke, bør være om de er farlige eller ikke. Han legger til at selv bordsalt kan være helsefarlig i store nok mengder. 

Johannesurt
• Latinsk navn: Hypericum perforatum
• Vært kjent siden oldtiden som helbredende plante og ble brukt for nervøse forstyrrelser
• Studier viser at johannesurt har effekt ved nedstemthet, indre uro, søvnproblemer og depresjoner
• Vokser vilt i vår flora
• Ved riktig bruk har det nesten ingen bivirkninger
• Kalles «plantenes lykkepille» 

GAMMEL. Johannesurt har vært brukt i folkemedisinen
siden oldtiden.

 

 
 
 Alternativmedisin i Norge